U bevindt zich op: Home Nieuws overzicht Nieuwsberichten 09

Eerste Nederlandse Accountability Hack twee weken voor Prinsjesdag

Programmeurs maken apps met open data overheidsfinanciën.

Op initiatief van de Algemene Rekenkamer vindt in aanloop naar Prinsjesdag op 9 september de eerste Accountability Hack van Nederland plaats. Tijdens deze Hackathon, die met inzet van de ministeries van Binnenlandse Zaken, Financiën, Infrastructuur en Milieu, CBS en de Open State Foundation tot stand komt, worden ontwikkelaars uitgedaagd om met open data apps te maken die de Nederlandse overheid transparanter maken. Apps die helpen om geldstromen en prestaties van de overheid te monitoren, inwoners beter te laten participeren en overheden ter verantwoording te kunnen roepen.

Minister Dijsselbloem van Financiën onderstreept, als een van de organisatoren van Acountability Hack, het belang van transparantie en het hergebruik van financiële overheidsdata. Het kabinet verwacht dat over 5 jaar alle financiële data als open data beschikbaar zijn. Speciaal voor de Hackathon stelt het ministerie van Financiën eenmalig een set met data over de begrotingsvoorbereiding, uitvoering en verantwoording ter beschikking.

Ruim 50 ontwikkelaars, programmeurs, data-analisten en designers komen op 9 september samen in het gebouw van de Algemene Rekenkamer in Den Haag.  Zij zullen met het groeiend aantal open datasets prototypes bouwen om de overheidsfinanciën en prestaties inzichtelijker te maken. De jury, met daarin onder anderen Francine Giskes (collegelid Algemene Rekenkamer) en Pieter Klein (journalist bij RTL) bekroont de beste apps.

 

Volledige versie