U bevindt zich op: Home Nieuws overzicht Nieuwsberichten 11

Rekenkamers Marokko, Tunesië en Nederland gaan samenwerken

President van de Tunesische rekenkamer Abdellatif Kharrat en collegelid Kees Vendrik van de Algemene Rekenkamer hebben in Tunis afgesproken om de komende jaren samen te gaan werken.

De overeenkomst is op 18 november gesloten. Afspraken zijn gemaakt op uiteenlopende terreinen. Een voorbeeld is onderzoek naar de voorbereidingen die de Tunesische regering treft om op termijn te voldoen aan de VN-afspraken over duurzame ontwikkeling.

Ook zijn in de overeenkomst opgenomen: bevordering van de integriteit bij de Cour des Comptes en andere overheidsorganen, professionalisering van de communicatie, het doen van een zelf-assessment en versteviging van de relatie met het parlement en andere overheidspartners. 

SHARAKA

Eerder deze week heeft collegelid Vendrik soortgelijke afspraken gemaakt in Rabat met president Jettou van de Marokkaanse rekenkamer. Daar gaat het om trainingsprogramma's, versterken van de auditfunctie en controle op het publieke financieel management. De samenwerking met rekenkamers in de Noord-Afrikaanse landen maakt onderdeel uit van het project Sharaka - Arabisch voor samenwerking. Meer nationale rekenkamers uit deze regio sluiten zich hierbij aan. Naast Marokko en Tunesië zijn dat Irak, Jordanië en Libanon. Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken ondersteunt voor de komende vijf jaar dit project financieel. 

‘VOORBEELDIG PROJECT’

Met de zusterinstellingen in Irak en Tunesië heeft de Algemene Rekenkamer in de afgelopen jaren al samengewerkt. President Kharrat zegt over de vernieuwde afspraken: "Samenwerking zal beide instituten voordelen bieden, omdat we dit doen op basis van de normen en het raamwerk van Intosai, de wereldorganisatie van nationale rekenkamers. Samen hebben we al geschiedenis gemaakt. Sharaka is een voorbeeldig project, in het belang van burgers en een transparante overheid." 

Sinds de nieuwe grondwet van 2014, een gevolg van de revolutie in Tunesië, is de positie van de Cour des Comptes versterkt. Collegelid Vendrik: "Na de Arabische lente maken veel van deze landen een stormachtige ontwikkeling door. Voor een stabiele democratisering zijn overheidsinstituten nodig met een duidelijk mandaat, gemotiveerde leiders en medewerkers en kwaliteit van werk dat voldoet aan internationale standaarden. De Algemene Rekenkamer wil met andere rekenkamers daaraan bijdragen. Zoals we eerder in Oost-Europa en op de Balkan hebben gedaan."

 

 

Meer informatie

 

Volledige versie