Politie: keuzes in de opsporing verdachten
Opsporing van verdachten is belangrijk voor de veiligheid van burgers en bedrijven en tegen de ondermijning van de rechtstaat. Het is deze opsporing die de politie als een belangrijke wettelijke taak heeft. Voor 2025 krijgt de politie rond € 8 miljard voor onder andere opsporing. De capaciteit van de politie stelt echter grenzen aan de opsporing. In de praktijk moet de politie dus keuzes maken om haar personeel en middelen goed in te zetten. De Algemene Rekenkamer verwacht dat de politie in het maken van die keuzes ook rekening houdt met effecten van de criminaliteit op de samenleving.
Wat onderzoeken we?
Het onderzoek is opgebouwd langs de volgende hoofdthema’s:
- Kosten per politietaak in 2023 en 2024: naast de opsporingstaak voor de strafrechtelijke handhaving heeft de politie ook de taak om de openbare orde te handhaven, om hulp te verlenen aan mensen die dat nodig hebben en om overige justitiële taken uit te voeren. Wij onderzoeken de kosten per wettelijke taak. Hierover schreven we in november 2024 een brief aan de Tweede Kamer.
- Huidige keuzes in de opsporing: wij onderzoeken of de politie op basis van het huidige beleid keuzes kan maken tussen soorten delicten waarvan dader(s) opgespoord worden en hoe dit in de praktijk werkt.
- Toekomstige keuzes in de opsporing: wij onderzoeken of de politie in de toekomst keuzes kan maken door rekening te houden met negatieve gevolgen van criminaliteit voor onze samenleving. Wij onderzoeken de toepassing van de Crime Harm Index als mogelijk hulpmiddel en brengen de gevolgen voor het politiebudget en de politiecapaciteit in beeld.
Waarom onderzoeken we dit?
Wij willen met dit onderzoek inzicht bieden in hoeveel geld de politie uitgeeft en hoeveel capaciteit de politie inzet op opsporing. Ook onderzoeken wij of de politie bij het maken van opsporingskeuzes het effect op de maatschappij in meer of mindere mate meeweegt. Daarbij houden wij rekening met de verschillende verantwoordelijkheden voor de politieinzet en het beleid waarbinnen de politie haar taken uitvoert.
Bijdragen aan dit onderzoek?
De Algemene Rekenkamer nodigt u van harte uit om informatie te delen die wij kunnen gebruiken bij ons onderzoek. We stellen uw bijdrage, mededelingen of ervaringen over dit onderwerp dan ook op prijs. Informatie kunt u delen door een mail te sturen naar bijdrage@rekenkamer.nl.
We nemen alle bijdragen in overweging en zullen deze met zorg behandelen. Houd er wel rekening mee dat u niet automatisch feedback ontvangt over uw bijdrage.