Ontwerpbegroting 2025: financiële middelen goed te volgen, doelen abstract

Een goede begroting legt de basis voor een transparante verantwoording over geld en resultaten. De Algemene Rekenkamer publiceert elk jaar aandachtspunten bij de ontwerpbegroting die het kabinet op Prinsjesdag aan het parlement heeft aangeboden. Parlementariërs kunnen deze informatie gebruiken bij de begrotingsbehandelingen die de komende weken in de Tweede Kamer en daarna in de Eerste Kamer plaatsvinden. 

Belangrijkste boodschappen

De belangrijkste boodschappen die de Algemene Rekenkamer aan het parlement wil meegeven zijn: 

  • De intensiveringen en ombuigingen van het kabinet-Schoof en de verdeling van de financiële middelen naar de drie nieuwe ministeries, zijn goed te volgen. 
  • De doelstellingen zijn veelal niet of slechts abstract gedefinieerd waardoor het voor het parlement moeilijk is de voortgang te volgen en te controleren. 
  • Risico’s en onzekerheden voor de uitvoering van plannen zijn in de meeste ontwerpbegrotingen niet duidelijk in beeld gebracht, terwijl die informatie juist belangrijk is om verrassingen in beleidseffecten en/of geld te voorkomen en het budgetrecht goed uit te kunnen oefenen.

Leren van evalueren

Bij de verschillende ontwerpbegrotingen zijn strategische evaluatieagenda’s opgenomen. Hierin staat welke evaluaties worden afgerond op de belangrijke beleidsthema’s van departementen. In 2025 zijn dat ruim 200 evaluaties. Daarmee zijn de strategische evaluatieagenda’s stevig gevuld. Evaluaties zijn onderdeel van een betere verantwoording over geld en resultaten. Zo kan een minister behaalde resultaten vieren, leren van wat nog niet goed gaat en zich transparant verantwoorden aan het parlement. 
 

Publicaties