Verslag van werkzaamheden 2024

Ons inzicht in publiek geld en prestaties van de overheid

‘Als we willen dat de overheid beter presteert, moeten we het budgetrecht meer gaan koesteren.’ Dat zegt president Pieter Duisenberg van de Algemene Rekenkamer bij het verschijnen van het Verslag van werkzaamheden 2024. In dit verslag kijkt de Algemene Rekenkamer terug en vooruit naar de verschillende onderzoeken en de lessen die daaruit zijn te leren.

Videospeler
00:00
00:00
00:00
Gebruik pijl omhoog/omlaag om het volume te verhogen/verlagen.

In het Verslag van werkzaamheden staat een overzicht van alle publicaties en een toelichting op enkele publicaties en andere activiteiten. Zo is er te zien dat er in het vorige jaar 70 publicaties uitgebracht zijn, waarvan 40 onderzoeksrapporten. Dat zijn 11 publicaties meer dan een jaar eerder. Er verschenen 9 doelmatigheidsonderzoeken en 4 focusonderzoeken die inzicht geven in de resultaten van publiek geld. Ook dat zijn er meer dan in 2023.

De Algemene Rekenkamer: controleur van geld en prestaties rijksoverheid

Wat we controleren

Overzicht van wat de Algemene Rekenkamer controleert. Een beschrijving staat in het bijschrift onder de afbeelding.
De Algemene Rekenkamer controleert 13 ministeries die bij elkaar 26 jaarverslagen aanleveren. Het gaat dan om heel veel geld: 374 miljard euro aan publieke inkomsten, 369,7 miljard aan uitgaven en 401,1 miljard aan verplichtingen.

Wat we publiceren

Overzicht van wat de Algemene Rekenkamer publiceert. Een beschrijving staat in het bijschrift onder de afbeelding.
De Algemene Rekenkamer heeft in 2024 in totaal 70 publicaties gehad. 9 daarvan waren doelmatigheidsonderzoeken, 33 brieven en webpublicaties, 4 focusonderzoeken en 24 rapporten bij het verantwoordingsonderzoek. Onder die laatste 24 vallen ook 17 onderzoeken naar beleidsresultaten.

Het jaar 2024 bij de Algemene Rekenkamer wordt getypeerd door een aantal bijzondere onderzoeken en samenwerkingen. Zo waren er nauwe samenwerkingen met andere rekenkamers, partners en belanghebbenden in binnen- en buitenland. Het meest in het oog springende voorbeeld daarvan is de samenwerking met de Vereniging van Rekenkamers bij onderzoeken naar de energiebesparingsplicht voor bedrijven. Door samen te werken op verschillende overheidsniveaus lukte het de onderzoekers om de problematiek van dat beleid vanuit alle invalshoeken te bekijken.

Ook opvallend was het onderzoek naar de kosten van de ramp met vlucht MH17. Op verzoek van het kabinet ging de Rekenkamer op zoek naar de financiële kosten die zijn gemaakt tijdens en na het neerhalen van het passagiersvliegtuig. In dit verslag vind je onder andere interviews met onderzoekers die betrokken waren bij dat emotioneel gevoelige onderwerp.

Visie op budgetrecht

In het verslag blikt president Pieter Duisenberg terug op 2024, met een aanbeveling voor de toekomst: In tijden van wereldwijde uitdagingen, die vragen om grote besluiten en oplossingen, moet het parlementaire budgetrecht staan als een huis. De president signaleert dat in tijden van crisis het recht van het parlement om mee te beslissen over geldzaken soms onder druk komt te staan. Maar voorspelbaarheid van de democratische rechtsstaat is de sleutel voor voorspoed, daadkracht en stabiliteit, aldus Duisenberg. Juist op de momenten dat de druk op kabinet en parlement hoog is, moeten we het budgetrecht daarom koesteren.