Het anti-witwascapaciteitsopbouwprogramma in Afrika

Binnen het anti-witwascapaciteitsopbouwprogramma werkt de Algemene Rekenkamer samen met AFROSAI-E, de koepelorganisatie voor Engelstalige en Portugeestalige Afrikaanse rekenkamers, en 4 Afrikaanse rekenkamers. Het programma loopt van 2024 tot mid-2025.

Kaart met Anti-witwassenprogrammalanden Kenia, Sierra Leone, Oeganda, Zambia en AFROSAI-E

Waarom werken wij samen met AFROSAI-E en Afrikaanse rekenkamers?

Volgens schattingen van de Verenigde Naties kosten illegale geldstromen in Afrika jaarlijks 88,6 miljard dollar, wat de vooruitgang belemmert en de duurzame ontwikkelingsdoelen in de weg staat. Het witwassen van illegaal geld vormt een groot probleem in Afrika: het trekt middelen weg, belemmert de groei en werkt corruptie in de hand. Veel Afrikaanse landen erkennen het belang van anti-witwassenmaatregelen en hebben inspanningen geleverd om regelgevende kaders op te zetten, wetgeving uitgevaardigd en regelgevende instanties opgericht om het witwassen van illegale geldstromen tegen te gaan en om toezicht te houden op de naleving van anti-witwassen beleid.

Rekenkamers spelen een belangrijke rol bij het controleren van het anti-witwasbeleid en de uitvoering ervan, maar ook bij het controleren van nationale handhavingsinstanties en anti-witwasinstanties om te zien of het beleid en de strategieën nuttig zijn en werken, zodat duidelijk wordt welke verdere planning, programmering, middelen en coördinatie nodig zijn voor succesvolle onderzoeken en vervolgingen van witwaspraktijken.

Het capaciteitsopbouwprogramma rondom anti-witwassen is, net als onze andere programma’s, vraag gestuurd. De samenwerking is gericht op het versterken van de kwaliteit van doelmatigheidsonderzoek op het gebied van illegale geldstromen, specifiek gericht op anti-witwassen. Daarnaast richt het programma zich op het ontwerpen van richtlijnen voor anti-witwassen onderzoek en het versterken van de samenwerking tussen de partnerrekenkamers en de (regionale instanties van) Financial Action Task Force (FATF). De FATF  leidt wereldwijde actie om het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en proliferatie aan te pakken en stelt wereldwijde normen om de risico's te beperken en beoordeelt of landen doeltreffende maatregelen nemen.

Binnen het anti-witwassenprogramma werken we samen met AFROSAI-E en de rekenkamers van Kenia, Sierra Leone, Oeganda en Zambia. 

Het programma wordt vooralsnog gefinancierd door de Algemene Rekenkamer, met uitzicht op externe financiering.

Regionale samenwerking

Gedurende het anti-witwassenprogramma werken we met AFROSAI-E en de 4 rekenkamers samen in regionaal verband. Hierbij staat het doorlopen van een onderzoekscyclus (onderzoeksvoorstel, implementatie en dataverzameling en rapportage) centraal. Verder worden er richtlijnen opgesteld voor onderzoek doen naar anti-witwassen en is er aandacht voor het verder verspreiden van deze informatie binnen de Afrikaanse regio.