Algoritmes in het onderzoek van de Algemene Rekenkamer
Algoritmes in het verantwoordingsonderzoek
Binnen het verantwoordingsonderzoek over het jaar 2023 heeft de Algemene Rekenkamer 2 algoritmes onderzocht:
- Slimme inzet weginspecteurs Resultaten verantwoordingsonderzoek 2023 Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (pagina 19)
- API-3 algoritme voor grenscontrole Resultaten verantwoordingsonderzoek 2023 Ministerie van Justitie en Veiligheid (pagina 24)
- Opvolging onderzoek Risicotaxatie-model Jeugdstrafrechtketen Resultaten verantwoordingsonderzoek 2023 Ministerie van Justitie en Veiligheid (pagina 22)
Binnen het verantwoordingsonderzoek over het jaar 2022 heeft de Algemene Rekenkamer 2 algoritmes onderzocht:
- Risicotaxatie-model Jeugdstrafrechtketen Resultaten verantwoordingsonderzoek 2022 Ministerie van Justitie en Veiligheid (pagina 35)
- Berekening van de beslagvrije voet Resultaten verantwoordingsonderzoek 2022 Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (pagina 36)
Vervolgonderzoek naar algoritmes - 'Algoritmes getoetst'
Een verantwoorde inzet van algoritmes door uitvoeringsorganisaties van de rijksoverheid is mogelijk, maar in de praktijk niet altijd het geval. De Algemene Rekenkamer heeft bij 3 algoritmes vastgesteld dat deze voldoen aan alle basisvereisten. Bij 6 andere bestaan uiteenlopende risico’s: gebrekkige controle op prestaties of effecten, vooringenomenheid, datalek of ongeautoriseerde toegang.
Rapport 'Aandacht voor Algoritmes'
Net als bedrijven zet de rijksoverheid steeds vaker algoritmes in om handelingen te automatiseren, een probleem op te lossen of een voorspelling te doen. Een verantwoorde ontwikkeling naar complexere geautomatiseerde toepassingen vereist beter overzicht – dat hebben ministers nu niet – en betere kwaliteitscontrole.
- Aandacht voor algoritmes (2021)