Toetsingskader

Het toetsingskader voor algoritmes is een praktisch instrument waarmee (overheids)organisaties kunnen toetsen of algoritmes voldoen aan bepaalde kwaliteitscriteria én of de risico’s voldoende in beeld zijn en/of worden beperkt.

Het toetsingskader bestaat uit 5 perspectieven:

Ethiek is geen losstaand onderdeel in het toetsen van algoritmes, maar is verweven in de 4 andere perspectieven.

Zo werkt het toetsingskader

Het toetsingskader (ods-werkbestand) omvat 5 perspectieven op algoritmes, elk met hun belangrijkste risico's geformuleerd. Voor elk risico is er een specifieke onderzoeksvraag opgesteld. Door deze vragen te beantwoorden en een score toe te kennen, krijgt de gebruiker inzicht in hoe goed het gekozen algoritme de risico's beheerst.

De mate van risico voor een specifiek algoritme wordt bepaald door twee factoren: de gebruikte geavanceerde technieken en de impact van het algoritme op de burger.

Voor wie?

Het toetsingskader is in eerste instantie bedoeld als toetsinstrument voor auditors (controleurs en toezichthouders). Zij kunnen dit kader gebruiken om de risico's van het beoordeelde algoritme in beeld te krijgen.

Het digitale toetsingskader 'Aandacht voor algoritmes' is ontwikkeld vanwege de toenemende maatschappelijke aandacht voor algoritmes en de behoefte aan een integraal instrument voor toetsing en analyse. Het is gebaseerd op bestaande informatie en raamwerken, zowel binnen het Rijk als door externe partijen zoals NOREA en grote accountantskantoren.