Een goed gedigitaliseerde overheid is van belang voor burgers, bedrijven en instellingen. Vrijwel alle overheidsprocessen worden in hoge mate ondersteund door ICT.
De Algemene Rekenkamer doet sinds 1991 onderzoek naar digitalisering en de inzet van ICT bij de overheid, zoals op het gebied van cybersecurity en informatiebeveiliging, digitalisering van de Rijksoverheid, ICT lifecyclemanagement en IT-beheer. Hieronder een overzicht van de onderzoeken die we de laatste jaren op het vlak van ICT en digitalisering hebben gedaan.
Het Rijk in de cloud (2025)
Het Rijk gebruikt steeds vaker de cloud (hardware, software en gegevens via internet). Wij onderzochten het cloudgebruik van alle ministeries. Daarnaast onderzochten we drie grote public cloud-contracten om te zien of zij voldoen aan waarborgen op het gebied van digitale soevereiniteit, continuïteit van dienstverlening en gegevensbescherming
De kracht en kwetsbaarheid van het digitale krijgsmachtnetwerk NAFIN (2024)
Het Netherlands Armed Forces Integrated Network (NAFIN) is een essentieel communicatienetwerk van het ministerie van Defensie en is van groot belang voor de nationale veiligheid. We onderzochten of de minister van Defensie het NAFIN voldoende beschermt.
Focus op AI (2024)
De rijksoverheid zet steeds meer in op AI voor haar functioneren en presteren. Met dit onderzoek maken we voor het eerst inzichtelijk waar de rijksoverheid AI voor zegt te gebruiken, welke kansen organisaties zien voor AI en hoe zij de risico’s inschatten en beheersen.
Digitale identiteit vraagt veel van DigiD en eHerkenning (2023)
DigiD en eHerkenning worden massaal gebruikt door burgers en bedrijven om online toegang te krijgen tot (overheids)diensten. We hebben onderzocht of deze authenticatiemiddelen de juiste functionaliteiten bevatten, wat ze de samenleving kosten en opleveren en of ze klaar zijn voor de toekomst.
Algoritmes getoetst (2022)
In ons eerste onderzoek naar algoritmes, ‘Aandacht voor algoritmes’, hebben we een toetsingskader ontwikkeld om de inzet van algoritmes te kunnen beoordelen. In dit vervolgonderzoek zijn we voor het eerst voor 9 algoritmes van verschillende overheidsorganisaties nagegaan of ze voldoen aan ons toetsingskader.
Aandacht voor algoritmes (2021)
Thema’s als artificiële intelligentie (AI) en algoritmes staan enorm in de belangstelling. Met dit onderzoek leverden we een feitelijke bijdrage aan het gesprek over kansen en risico´s voor algoritmes en AI binnen de rijksoverheid. We hebben een toetsingskader ontwikkeld om de verantwoorde inzet van algoritmes te kunnen beoordelen.
Focus op digitaal thuiswerken (2020)
Door de coronacrisis moesten circa 175.000 Rijksambtenaren hun werk plotsklaps vanuit huis doen. We onderzochten welke ICT-middelen zij daarbij medio 2020 gebruikten, welke beveiligingsrisico’s dit opleverde en hoe ministeries en hoge colleges van staat hun beleid hierover communiceerden.
Digitalisering aan de grens: Cybersecurity van het grenstoezicht door de Koninklijke Marechaussee Schiphol (2020)
De Koninklijke Marechaussee (KMar) controleert dagelijks vele duizenden reizigers die op Schiphol de Schengenzone binnenkomen of verlaten. We onderzochten of de ministers van Defensie en Justitie en Veiligheid de daarbij gebruikte IT-systemen voldoende beschermen tegen cyberaanvallen.
Grip op digitalisering: rode draden uit tien jaar Rekenkameronderzoek (2020)
We hebben onze onderzoeken van de laatste 10 jaar op het vlak van ICT en digitalisering naast elkaar gelegd en opnieuw geanalyseerd. De drie factsheets die hieruit zijn voortgekomen hebben we aangeboden aan de Tweede Kamer als handreiking voor haar onderzoek naar hoe ze meer grip kan krijgen op het onderwerp digitalisering.
Grip op gegevens: het stelsel van basisregistraties voor burgers en bedrijven (2019)
In ons onderzoek naar basisregistraties uit 2014 was het burgerperspectief één van de onderzoeksthema’s. In dit vervolgonderzoek hebben we het perspectief van burgers en bedrijven centraal gezet. We hebben onderzocht of onze aanbevelingen van destijds zijn opgevolgd en hebben de 10 basisregistraties en het stelsel van basisregistraties als geheel doorgelicht.
Digitale dijkverzwaring: cybersecurity en vitale waterwerken (2019)
Rijkswaterstaat beheert een aantal cruciale sluizen en waterkeringen die onderdeel zijn van de Nederlandse vitale infrastructuur. We onderzochten of de minister van Infrastructuur en Waterstaat zich voldoende voorbereidt op cyberaanvallen tegen deze vitale waterwerken.