Kunst in de Rekenkamer
Van hedendaags tot middeleeuws: de kunst in de Algemene Rekenkamer is een weerspiegeling van onze lange geschiedenis door de eeuwen heen.
In de entree een knipoog naar de Algemene Rekenkamer
In de entree hangt een kunstwerk van ons staatshoofd. Dit koningsportret gemaakt van munten sluit goed aan bij onze wettelijke taak. Al meer dan 200 jaar, sinds 1814, controleert de Algemene Rekenkamer de inkomsten en uitgaven van het Koninkrijk. Het portret van Koning Willem-Alexander is waardevast: het blijft altijd 50 euro waard.
Koning Willem-Alexander
Kunstenaar Floris Overheul heeft dit portret gemaakt van 5.000 munten van één eurocent. De munten zijn geplakt op een transparante plaat plexiglas. Hierbij is gebruik gemaakt van kleurverschillen die door het gebruik van munten zijn ontstaan: ze zijn dus niet geverfd of gekleurd. De donkerste munten zijn al lang in de roulatie, de lichtste munten zijn nieuw van de rol.
Schilderijen in zaal 1814
In zaal 1814 hebben wij portretten van alle voorgangers van Koning Willem-Alexander als staatshoofd van het Koninkrijk bijeen gebracht. Zaal 1814 is lange tijd de werkkamer geweest van de hoogste ambtenaar van de Algemene Rekenkamer, de secretaris. Sinds 2012 doet deze zaal dienst als vergader- en ontvangstruimte.
Prinses Beatrix
Ter ere van de opening van de nieuwbouw is dit dubbelportret gemaakt door Peter Struycken (1997). Hij ontwierp het beeld digitaal. De doorsnede van het portret is 156 cm en is met talloze stippen op een gebogen glasplaat gezeefdrukt. De toenmalige koningin liet haar portret ook in verschillende feestprogramma's afdrukken ter ere van haar verjaardag.
Grootboekzaal
De oude monumentale, eikenhouten tweedeurs Grootboekkast is onlangs zorgvuldig gerestaureerd. De kleden aan de muur zijn gemaakt door kunstenaar Nan Groot Antink. Zij liet zich inspireren door de geschiedenis van de zaal en de plek. Weefsels van papier in de ‘zaal van papier’. De kleuren van de doeken verwijzen naar de kruiden die vroeger werden verbouwd in de nabijgelegen kloostertuin.
Kunst in de collegezaal
Het grote schilderij is van Lucebert, Nederlands dichter, schilder en lithograaf (1924-1994). Hij werd in beïnvloed door de experimentele COBRA-groep. Deze groep inspireerde ook architect Aldo van Eyck.
In de vitrinekasten staan enkele oude kantoorspullen, zoals een brieftas, zegellak en een potje inkt. Ook staan er cadeaus van rekenkamers uit het buitenland, de weerslag van ons uitgebreide, internationale netwerk.
De klok aan de wand is vroeg achttiende-eeuws. Op het wapenschild staat het wapen van de Generale Muntkamer van Zeeland. De Nederlandse leeuw draagt in dit wapenschild een balans. Die draagt hij in geen enkele andere beeltenis.
Klokken
In het hele gebouw hangen en staan bijzondere klokken uit verschillende periodes.