Voornemen tot wijziging van de Regeling agentschappen — overleg o.g.v. art. 7.40 CW 2016

Algemene Rekenkamer: opmerkingen bij vervolgproces Regeling agentschappen

Op verzoek van de minister van Financiën heeft de Algemene Rekenkamer gereageerd op de voorgenomen wijziging van de Regeling Agentschappen. Deze regeling omvat bepalingen over de oprichting, financiering en (aan)sturing van agentschappen en het afleggen van verantwoording over de door een agentschap aangewende middelen.

Een agentschap is een dienstonderdeel van een ministerie met een eigen sturingsmodel en financiële administratie. De belangrijkste kenmerken van een agentschap zijn dat zij:

  1. voor de uitvoering van het beleid van een minister, diensten verlenen of producten leveren aan ministeries, burgers en/of bedrijven;
  2. hiervoor geen eigen budget hebben maar financiering ontvangen vanuit ministeries, burgers en/of bedrijven; en 
  3. hiertoe een van het ministerie afwijkend financieel-administratief stelsel voeren, te weten een baten-lastenstelsel.

Het agentschapsmodel is een vorm van interne verzelfstandiging. Dat wil zeggen dat een agentschap weliswaar enige zelfstandigheid kent bij de interne organisatie en de bedrijfsvoering, maar wel onderdeel is van het ministerie en  volledig valt onder de ministeriële verantwoordelijkheid.

De Algemene Rekenkamer kan zich vinden in de voorgenomen wijzigingen. We maken wel een voorbehoud voor bepalingen die uit de huidige regeling worden overgebracht naar een andere regeling, de Regeling Rijksbegrotingsvoorschriften en/of de Regeling financieel beheer van het Rijk. 
De voorgenomen wijzigingen van de Regeling Rijksbegrotingsvoorschriften en de Regeling financieel beheer van het Rijk zijn namelijk nog niet aan ons voorgelegd. 

De briefwisseling tussen minister en Algemene Rekenkamer vond plaats op grond van artikel 7.40 van de Comptabiliteitswet 2016. Daarin is bepaald dat ministers vooraf overleg voeren met de Algemene Rekenkamer over wet- en regelgeving die gevolgen heeft voor de taken en bevoegdheden van de Algemene Rekenkamer.
De brief met de reactie van de Algemene Rekenkamer is op 4 september 2024 naar de minister van Financiën gestuurd. De Algemene Rekenkamer maakt deze, in overeenstemming met haar eigen beleid, circa twee weken na verzending actief openbaar.