Inleiding en conclusies

De samenleving heeft zorgen over de continuïteit van de huisartsenzorg. [...] Steeds vaker ondervinden burgers hiervan hinder, kunnen zorgverzekeraars onvoldoende zorg inkopen en worden huisartsen zwaarder belast. [...] Het aantal gehandicapten, ouderen en chronisch zieken dat een beroep doet op de curatieve zorg zal toenemen. Deze toename legt een steeds grotere druk op de huisartsenzorg. [...] Lastig is ook dat de belangstelling voor de huisartsenopleiding fors terugloopt en er onvoldoende aanmeldingen lijken te zijn voor de huisartsenopleiding (VWS, 2003).

Bovenstaande passage had de samenvatting kunnen zijn van dit rapport. Maar deze zinnen zijn geschreven door de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in 2003. Terugkerende signalen over tekorten in de huisartsenzorg in 2018 waren aanleiding voor de minister van VWS om het Nivel opdracht te geven om een onderzoek uit te voeren. Zorgen over een tekort aan huisartsen staan niet op zichzelf. De gehele zorgsector ervaart toenemende tekorten.

De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) wees hier in 2021 ook op. In dat jaar werkte 1 op de 7 Nederlanders in de zorg. Bij ongewijzigd beleid, zal dit over 40 jaar 1 op de 3 werknemers moeten zijn (WRR, 2021). Ook had 60% van de huisartsenpraktijken in 2024 een patiëntenstop vanwege capaciteitsproblemen. Daarnaast verwacht 56% van de praktijken een tekort aan personeel in de toekomst (Nivel, 2024a).