Focus op grenscontroles

Voor veel Nederlanders is immigratie en integratie een van de belangrijkste maatschappelijke problemen. Volgens het Sociaal Cultureel Planbureau gaan de zorgen vooral over de te hoge instroom van asielzoekers. Het terugdringen van de asielinstroom is één van de speerpunten van kabinet-Schoof.

In november 2024 kondigde de minister Faber van Asiel en Migratie (AenM) herinvoering van het binnengrenstoezicht aan. Sinds begin december voert de Koninklijke Marechaussee (KMar) intensievere grenscontroles uit aan de grenzen met België en Duitsland. Om de resultaten daarvan in kaart te brengen doet de Algemene Rekenkamer onderzoek naar dit beleid. 

Waarom onderzoeken we dit?

Zes maanden na herinvoering van de grenscontroles kan de minister van AenM besluiten om deze met een half jaar te verlengen. Uit Kamervragen maken wij op dat het parlement behoefte heeft aan meer inzicht in de uitvoering van het beleid en de resultaten daarvan. Met dit onderzoek informeren wij het parlement over de resultaten van de grenscontroles. 

Wat onderzoeken we?

Het onderzoek richt zich op de resultaten van de grenscontroles en op de gevolgen van daarvan voor de KMar. We onderzoeken de resultaten van de geïntensiveerde grenscontroles, gaan na wat de gevolgen zijn voor de KMar en we brengen de financiële gevolgen van de controles in kaart. 

Stand van zaken

Focus op grenscontroles

  1. Onderzoek in uitvoering

    1. Het onderzoek is in uitvoering. Informatie die de Algemene Rekenkamer in het kader van haar wettelijke taakuitoefening heeft verzameld is vertrouwelijk en dus niet openbaar. Dit geldt ook voor de uitwisseling van informatie tussen de gecontroleerde en de Algemene Rekenkamer over deze informatie. Ook niet met een beroep op de Wet open overheid (Woo-verzoek).

    2. Startdatum onderzoek: 17 maart 2025

    3. Conceptrapport

    4. Onderzoeksbevindingen

Focusonderzoek

Dit onderzoek voeren we uit in de vorm van een focusonderzoek. Een focusonderzoek is een manier om snel onderzoeksresultaten te kunnen delen door middel van een kort, feitelijk en helder rapport met een afgebakende vraagstelling en zonder oordelen en aanbevelingen. Het onderzoek kent hierdoor een korte doorlooptijd. Zie voor meer informatie: Focusonderzoek. Wij publiceren dit onderzoek t.b.v. evaluatie van beleid en dragen daarbij feiten aan in het debat over dit beleid in het parlement.

Bijdragen aan dit onderzoek?

De Algemene Rekenkamer nodigt u van harte uit om informatie te delen die wij kunnen gebruiken bij ons onderzoek. We stellen uw bijdrage, mededelingen of ervaringen over dit onderwerp dan ook op prijs. Informatie kunt u delen door een mail te sturen naar bijdrage@rekenkamer.nl.

We nemen alle bijdragen in overweging en zullen deze met zorg behandelen. Houd er wel rekening mee dat u niet automatisch feedback ontvangt over uw bijdrage.