Focus op schadevergoedingen voor veteranen

In dit onderzoek richten we ons op de Regeling Volledige Schadevergoeding (RVS) van het ministerie van Defensie. Veteranen komen met deze schaderegeling mogelijk in aanmerking voor een eenmalige vergoeding van restschade.

Het gaat dan bijvoorbeeld om veteranen die door PTSS-klachten niet meer volledig kunnen werken en al aanspraak hebben gemaakt op andere uitkeringen, pensioenen en voorzieningen. Tussen 2015 en 2023 is er door het Ministerie van Defensie ongeveer € 215 miljoen uitbetaald aan schadevergoedingen aan veteranen via de RVS.

Militairen riskeren hun gezondheid in hun werk voor de nationale en internationale vrede en veiligheid. Tijdens hun inzet worden ze geconfronteerd met gevaarlijke situaties, waardoor ze risico lopen op lichamelijk en geestelijk letsel. Veteranen met lichamelijk en/of geestelijk letsel kunnen daar na afloop van hun diensttijd nog dagelijks de gevolgen van ervaren.

Waarom onderzoeken we dit?

De Veteranenombudsman constateerde in 2021 dat de behandeling van schade-aanvragen door het Ministerie van Defensie veel tijd in beslag neemt, complex is en voor stress zorgt bij veteranen. De Auditdienst Rijk (ADR) kwam in 2022 met vergelijkbare conclusies en noemde het proces belastend voor veteranen. Het beeld in 2024 lijkt niet veel veranderd: nog steeds krijgt de Veteranenombudsman klachten van veteranen over de RVS, ook over de doorlooptijden.

Wat onderzoeken we?

We onderzoeken de aanvraag van een RVS-schadevergoeding vanuit het perspectief van de veteraan. De doorlooptijden van aanvragen brengen we in kaart. Ook analyseren we factoren die een rol spelen bij een relatief snelle of langzame afhandeling, mede met het oog op het welbevinden van de veteraan. De Veteranenombudsman voert gelijktijdig en in wederzijdse samenwerking met de Algemene Rekenkamer een onderzoek uit waarmee hij bekijkt hoe de aanbevelingen uit zijn onderzoek uit 2021 zijn opgevolgd.

Focusonderzoek

Dit onderzoek voeren we uit in de vorm van een focusonderzoek. Een focusonderzoek is een manier om snel onderzoeksresultaten te kunnen delen door middel van een kort, feitelijk en helder rapport met een afgebakende vraagstelling en zonder oordelen en aanbevelingen. Het onderzoek kent hierdoor een korte doorlooptijd. Zie voor meer informatie: Focusonderzoek.

Stand van zaken

Onderzoek Focus op schadevergoedingen voor veteranen

Bijdragen aan dit onderzoek?

De Algemene Rekenkamer nodigt u van harte uit om informatie te delen die wij kunnen gebruiken bij ons onderzoek. We stellen uw bijdrage, mededelingen of ervaringen over dit onderwerp dan ook op prijs. Informatie kunt u delen door een mail te sturen naar bijdrage@rekenkamer.nl.

We nemen alle bijdragen in overweging en zullen deze met zorg behandelen. Houd er wel rekening mee dat u niet automatisch feedback ontvangt over uw bijdrage.