Trots in Tripoli
Weblog
De Algemene Rekenkamer werkt in het kader van het Sharaka-programma samen met een aantal nationale rekenkamers in de Arabische wereld. Een daarvan is Libië. Collegelid Ewout Irrgang bezocht onlangs de rekenkamer in Libië en haar president.
Sinds de val van het regime van Khadaffi in 2011 associëren we Libië vooral met onrust en rivaliserende milities. Toch is er ook een ander Libië. Het Libië dat probeert er weer bovenop te komen en weer een gewoon land te worden. De Rekenkamer van Libië speelt daarin een belangrijke rol. Sinds vorig jaar werkt de Algemene Rekenkamer samen met de Libyan Audit Bureau. Onlangs bezocht ik president Shekshek in Tripoli.
Vorig jaar bezocht een delegatie onder leiding van president Shekshek de Algemene Rekenkamer in Den Haag. Shekshek sprak toen onder meer met de Nederlandse minister van Financiën, Sigrid Kaag. Ook ondertekenden we een Memorandum of Understanding (MoU) over onze samenwerking. Sinds dat bezoek is er al veel gebeurd. De Algemene Rekenkamer hielp om interne integriteitrisico’s te identificeren waarmee de rekenkamer LAB ook een voorbeeldfunctie wil vervullen naar de hele publieke sector. Onderzoekers uit beide landen werken samen om het doelmatigheids- en doeltreffendheidsonderzoek van de LAB te versterken. Binnenkort gaat iets vergelijkbaars van start voor het versterken van de communicatie en stakeholdermanagement. In verband met de instabiele veiligheidssituaties ontmoeten we elkaar tot nu toe in Den Haag en in buurland Tunesië.
President Shekshek heeft mij echter ook in Tripoli uitgenodigd. Voor zo’n bezoek moeten wel enkele voorzorgsmaatregelen worden genomen in verband met de veiligheidssituatie. Maar verder is het een normaal bezoek aan een buitenlandse rekenkamer. Ondanks de instabiele situatie heeft Nederland ook al enige jaren geleden weer een ambassade in Tripoli. Ambassadeur Joost Klarenbeek leidt mij trots rond in het gebouw.
Omdat er relatief weinig buitenlandse bezoekers zijn wordt het bezoek door de Libiërs extra gewaardeerd. We stellen beiden vast dat de samenwerking tot nu goed van start is gegaan en waar deze eventueel nog zou kunnen worden geïntensiveerd. Met de onderministers van Financiën en Planning bespreken we de bredere stand van zaken. Ze vertellen mij onder meer dat ze bezig zijn met de overgang van een kasstelsel naar een baten-lastenstelsel. De Wereldbank heeft ze geadviseerd dat dit het beste is. Ik vertel ze enigszins beschaamd dat wij samen met Duitsland de enige landen in Europa zijn met nog een kasstelsel.
Shekshek laat mij trots de oude binnenstad van Tripoli zien waar een eerste begin is gemaakt met de hoognodige renovaties. Ook bezoeken we het nationale museum en het Rode Fort dat over enkele maanden weer zijn deuren weer hoopt te openen. We zijn onder de indruk, het ziet er al spic en span uit. Het Libië dat verder wil.
De situatie in Libië blijft voorlopig echter nog wel instabiel. Ik heb grote bewondering voor president Shekshek die in veel moeilijkere omstandigheden dan in Nederland doet wat een nationale rekenkamer moet doen: overheidsuitgaven controleren en als dat nodig is kritische rapporten schrijven. Ik hoop dat de LAB, met Nederlandse steun, de komende jaren verder kan bijdragen aan een verdere normalisering in dit trotse land aan de zuidgrens van Europa.
Meer weblogberichten
Reactie toevoegen
U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.
Reacties
Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.