Hoe is de EU ingericht en welke instellingen zorgen voor controle op en verantwoording over het EU-beleid?

De EU is een economisch en politiek samenwerkingsverband tussen 27 Europese landen (EU-lidstaten). Deze landen hebben op bepaalde terreinen nationale bevoegdheden overgedragen aan de EU. Zodoende kunnen de EU-landen gezamenlijk Europees beleid voeren op gebieden zoals landbouw en visserij, milieu, handelspolitiek, economie en monetaire zaken. Het beleid op deze terreinen wordt ook wel ‘communautair beleid’ genoemd.

Er zijn ook beleidsterreinen waarop de EU het werk van de nationale overheden alleen kan ondersteunen, coördineren of aanvullen. De EU is op die terreinen dan niet bevoegd om wetten vast te stellen. Dit geldt o.a. voor volksgezondheid, cultuur, toerisme en onderwijs.

De EU telt 7 instellingen:

  • de Europese Raad (bestaande uit de 27 regeringsleiders en staatshoofden van de EU-lidstaten); 
  • de Raad van de EU (in 10 verschillende raadsformaties, bestaande uit ministers uit de EU-lidstaten die voor de EU relevante beleidsdomeinen in hun portefeuille hebben);
  • de Europese Commissie (bestaande uit 27 benoemde Commissieleden, uit elke EU-lidstaat één);
  • het Europees Parlement (op dit moment bestaande uit 705 gekozen leden uit de EU-lidstaten);
  • het Europees Hof van Justitie (bestaande uit 27 rechters, uit elke EU-lidstaat één, plus 11 advocaten-generaal);
  • de Europese Rekenkamer (bestaande uit 27 benoemde leden, uit elke EU-lidstaat één); en 
  • de Europese Centrale Bank (bestaande uit 1 benoemde voorzitter en 4 benoemde directieleden).

Meer informatie

De overdracht van bevoegdheden van lidstaten aan de EU betekent dat de lidstaten op die beleidsterreinen niet zelfstandig wetten en regels kunnen opstellen, aanpassen of afschaffen. Op de betreffende terreinen staan bovendien de nationale parlementen en de nationale rekenkamers meer op afstand. Dat heeft ook gevolgen voor de controle op het beleid. In de EU-verdragen is daarom geregeld dat het Europees Parlement en de Europese Rekenkamer een belangrijke rol vervullen bij de democratische controle op het beleid dat door de EU wordt uitgevaardigd.

Meer informatie

Laatst geactualiseerd december 2024, stand van zaken oktober 2024.