Het gebruik van de onderzoeksmethode Ontwerpend Onderzoek
Onderzoeksmethode Ontwerpend onderzoek
Ontwerpend onderzoek is een innovatieve onderzoeksaanpak waarbij het ontwerpen van producten, diensten en systemen centraal staat. Het vakgebied van ontwerpend onderzoek is nog volop in ontwikkeling. Steeds meer overheden en bedrijven onderschrijven de waarde die het ontwerpend onderzoek, of onderzoekend ontwerp, kan hebben. In essentie gaat het om creatief maatwerk waarbij de gebruiker, of ontvanger van informatie, centraal staat. In diverse iteraties betrekt de onderzoeker stakeholders tijdens het onderzoek om te ontdekken ‘wat werkt’. We onderscheiden zes doelen binnen onze werkzaamheden:
Waarom gebruiken we deze methode?
De Algemene Rekenkamer zet in op ontwerpend onderzoek omdat het van toegevoegde waarde is bij complexe vraagstukken en onderzoeken. Door iteratief, tastbaar en mensgericht te werken ontstaan nieuwe inzichten en betekenisvol onderzoek.
Wat houdt de methode in?
Een benadering die men vaak gebruikt binnen het vakgebied ontwerpend onderzoek, en die ook de rekenkamer veel gebruikt bij ontwerpend onderzoek, is de double diamond. Deze methode is opgesteld door de UK Design Council en onderscheidt vier fases in het ontwerpproces:
Ontdekken; divergerend zoveel mogelijk relevante informatie verzamelen en ontdekken;
Definiëren; convergerend een keuze maken uit de ontdekte informatie;
Ontwikkelen; divergerend alle mogelijke oplossingen bedenken en ontwikkelen;
Opleveren; convergerend een keuze maken die leidt tot een resultaat.
Enkele concrete voorbeelden van ontwerpend onderzoek bij de Algemene Rekenkamer
Door ideeën, stakeholders en systemen op een specifiek onderwerp in kaart te brengen (mapping) krijgt een onderzoeksteam andere inzichten, ontstaat er sneller een gedeeld beeld en meer focus in het onderzoek. Ook bij het verzamelen van data tijdens het onderzoek kan mapping een uitkomst bieden. Door informatie te positioneren op een plek, bijvoorbeeld in een kwadrant, kun je op verschillende manieren informatie ordenen en structureren. Tijdens het onderzoek, of na publicatie, organiseert de Design Audit Studio ontmoetingen waarbij bijvoorbeeld goed nagedacht wordt over een gemeenschappelijke (vaak visuele) taal met externe stakeholders.
‘Voor wie doen we het eigenlijk?’ en ‘waarom?’ zijn vragen die de ontwerpers van de Design Audit Studio vaak stellen aan hun collega-onderzoekers. Door aannames steeds weer ter discussie te stellen, en met een frisse blik op een onderzoek te werpen, wordt onderzoek nog relevanter.
Als de onderzoeksfase klaar is, maakt een onderzoeksteam de stap richting het publiceren van resultaten. Deze publicaties gaan altijd vergezeld met verhelderende visualisaties (infographics). Door eerst mappings te begeleiden vanuit de Design Audit Studio en daarna mee te denken over goede beeldverhalen is er genoeg tijd om goed na te denken over hoe het verhaal het beste verteld kan worden
Voor automobilisten met een elektrisch voertuig (EV) zijn de kosten per laadsessie onvoldoende transparant. Ook kunnen zij er niet op vertrouwen dat meters van laadpalen betrouwbaar zijn. De meters die de hoeveelheid geladen kilowattuur (kWh) per laadsessie voor de EV-rijder bepalen, worden namelijk niet periodiek gecontroleerd.
In 2003 besloot het kabinet-Balkenende II tot het stroomlijnen van de inkomensafhankelijke regelingen van het Rijk om zo meer transparantie voor burgers te creëren, de uitvoeringskosten te verminderen en de armoedeval effectief aan te pakken. Vervolgens
De hoofdvraag van dit verkennende onderzoek is: ‘Hoe ziet het landschap van revolverende fondsen van het Rijk eruit en hoe vindt sturing en verantwoording plaats over het publieke geld dat in deze fondsen is ondergebracht?’
De groei van e-commerce betekent tegelijkertijd een risico voor de heffing van btw. Wij hebben onderzocht in hoeverre de Belastingdienst sinds 2015 heeft gehandhaafd op de naleving van de btw-verplichtingen bij grensoverschrijdende levering van digitale diensten (zoals films, games, gegevensopslag).
We onderzochten de cijfermatige ontwikkelingen en trends in het voorarrest. Is Nederland koploper in Europa? Hoe heeft het aantal voorarrestanten zich de afgelopen jaren ontwikkeld? En waarom stijgt het aantal schadevergoedingen?
Onderzoek naar de Investeringsagenda van de Belastingdienst. Dit onderzoek laat opnieuw zien dat de Belastingdienst in problemen is geraakt doordat de uitvoering van de Investeringsagenda te traag is verlopen en te weinig resultaat heeft opgeleverd, terwijl al wel een aanzienlijke uitstroom van personeel op gang is gekomen.